Koncept “Leave nothing behind & DCB”

Koncept “Leave nothing behind & DCB”

Mr. Sandra Senečić, mr.pharm., AltheaLife International d.o.o.

Područje interventne kardiologije doživjelo je revolucionarnu promjenu uvođenjem stentova sa otpuštanjem lijeka (Drug Eluting Stents – DES). Međutim DES tehnologija može biti povezana sa komplikacijama koje, premda rijetko, mogu imati dugotrajne posljedice i to posebno u slučajevima restenoze unutar stenta i tromboze. Upravo stoga su se u ovim slučajevima balon dilatacijski kateteri sa otpuštanjem lijeka (Drug Coated Balloons – DCB) nametnuli kao rješenje izbora.

Temeljem koncepta “Leave nothing behind” balon dilatacijski kateteri sa otpuštanjem lijeka (DCB) nemaju ograničenja koja ima DES tehnologija, kao što su tromboza unutar stenta i dugotrajna dualna antitrombocitna terapija (Dual Antiplatelet Therapy - DAPT). Minimalno invazivne tehnike u koronarnim i perifernim zahvatima na krvnim žilama uz pomoć DCB-a su u značajnom porastu, pri čemu se vremenom proširuju indikaciona područja za DCB.

  

Upravo u području DCB-a kompanija CARDIONOVUM, Bonn, Njemačka  može ponuditi inovativna rješenja koja uključuju RESTORE DEB – koronarni balon dilatacijski kateter sa otpuštanjem Paclitaxel-a, nadalje LEGFLOW – periferni balon dilatacijski kateter sa otpuštanjem Paclitaxel-a koji se primjenjuje u liječenju lezija u području ilijačne, femoralne arterije te arterija ispod koljena. Također, veoma značajno rješenje za liječenje perifernih bolesti je APERTO – shunt balon visokog tlaka za hemodijalizu sa otpuštanjem Paclitaxel-a. Uvijek u potrazi za novim otkrićima za stvaranjem kvalitetnijih i boljih proizvoda i tehnologija, CARDIONOVUM je predstavio APERTO, prvi DCB balon visokog tlaka za liječenje AV fistula, koji je pomogao preko 5000 pacijenata diljem svijeta.

Kao rezultat potpune predanosti kliničkim ispitivanjima, kompanija CARDIONOVUM razvila je inovativnu tehnologiju premaza – SAFEPAX tehnologiju sa jedinstvenim karakteristikama.

SAFEPAX tehnologija se bazira na ne-kristalinskom premazu uz lipofilan ekscipijens amonijevu sol, te se odlikuje izvrsnim kliiničkim rezultatima sa najnižom stopom ispiranja (wash-off rate) na tržištu uz optimalnu isporuku lijeka.

Nadalje, kompanija CARDIONOVUM je predana edukaciji zdravstvenih djelatnika kroz edukativni program CARDIONOVUM UNIVERSITY koji je prilagođen zdravstvenim djelatnicima a gdje imaju mogućnost razmijeniti svoja stručna znanja ali i steći nova znanja i vještine.

Od 9.mjeseca 2022. godine ovi visokokvalitetni medicinski proizvodi dostupni su i u Hrvatskoj.

Inače, kompanija CARDIONOVUM je prisutna na više od 60 različitih tržišta diljem svijeta, te stalno širi i unapređuje svoje poslovanje.

U znak priznanja za izuzetan doprinos u području kardiovaskularnih proizvoda, kompanija CARDIONOVUM nagrađena je od strane MEDTECH OUTLOOK za 2022. godinu kao lider u pružanju  kardiovaskularnih rješenja i transformiranja poslovanja u regiji.