Učinkovita zaštita od infekcija

Učinkovita zaštita od infekcija

Mr. Sandra Senečić, mr.pharm., AltheaLife International d.o.o.

Učinkovita zaštita od infekcija od presudne je važnosti općenita a posebno u bolnicama te postoje različite vrste proizvoda u svakodnevnoj primjeni.

Medicinski proizvodi klase I, MED-COVER vlažne maramice i MED-COVER vlažne rukavice (trljačice) primjenjuju se za zaštitu od infekcija, održavanje higijene te intenzivnu hidrataciju i njegu kože sa antibakterijskim učinkom. Oba proizvoda imaju isti sastav te se koriste u istu svrhu, jedina je razlika u obliku, dakle jedan proizvod je u formi maramica, dok je drugi u formi rukavica (trljačica).

Prije ove vrste proizvoda, održavanje higijene pacijenata bilo je ograničeno na primjenu vode, sapuna i spužve, pri čemu se narušavao ph balans, povećavao se rizik od kontaminacije, dolazilo je do isušivanja kože što je uzrokovalo njezina oštećenja, povećavala se tendencija nastajanja rana od pritiska i formiranja lezija. Upravo ovi negativni učinci na kožu pacjenata potaknuli su stvaranje nove generacije proizvoda vrlo jednostavnih za primjenu koji služe za zaštitu pacjenata, intenzivnu njegu i hidrataciju kože.

MED-COVER medicinski proizvodi pružaju zaštitu od infekcija pacjentima koji su vezani uz krevet, pacjentima sa posebnim potrebama, ograničenom mobilnošću kao i pacjentima smještenima u jedinicama intenzivne njege a također im pomažu prilikom održavanja higijene, intenzivne hidratacije i njege a imaju i antibakterijski učinak.

Najznačajniji sastojak ovih medicinskih proizvoda je 3%-tni dimetikon čiji je najvažniji učinak stvaranje zaštitnog sloja na koži koji sprečava gubitak vode kroz kožu i osigurava zaštitu kože od eksternih faktora.

Ostali važni sastojci su Aloe Vera, Vitamin E, ekstrakt kamilice i provitamin B5 koji održavaju kožu zdravom, djeluju protuupalno dok Phospholipid zadržava vlažnost kože te osigurava potrebnu hidrataciju.

Izuzetno je važno napomenuti da ovi medicinski proizvodi sprečavaju iritacije kože, stvaranje rana od dekubitusa te stvaranje ekcema. Također, ovi proizvodi sprečavaju nastanak dermatitisa povezanog sa inkontinencijom.

Prema potrebi se ovi medicinski proizvodi mogu i zagrijati u mikrovalnoj pećnici 20 sec na 700W.

Slijedeći izuzetno važan proizvod koji osigurava učinkovitu zaštitu od infekcija je dekontaminacijska ljepljiva podna podloga MULTIMAT sa antibakterijskim i antimikrobnim djelovanjem koja sadrži sastojak BIT (1,2 benzizotiazolin-3-1) koji uništava patogene.

Ova dekontaminacijska podloga se vrlo jednostavno postavlja i koristi, fiksira se na pod a dolazi u 30 slojeva/listova ukupne visine od 2,4mm. Listovi su tamno plave boje, a korištenjem podloga postaje siva te kada većim dijelom postane siva potrebno je zamijeniti list.

Posebno treba obratiti pozornost na karakteristike različitih podloga dostupnih na tržištu obzirom da mogu biti samo ili adhezivnog ili bakteriostatskog karaktera te je na njima moguć rast bakterija što je veoma opasno. Upravo stoga, laboratorijski testovi i klinička studija dokazuju učinkovitost Multimata u odnosu na samo adhezivne ili bakteriostatske podloge.

Laboratorijski testovi dokazuju sprečavanje ili značajno smanjenje rasta bakterija i to E. coli za 99,97%, Candide albicans za 99,71%, Pseudomonas aeruginosa za 100% te Stafilococcus aureus za 64,78%.

Nadalje, učinkovitost Multimata dokazana je i kliničkom studijom, objavljenom u Journal of Hospital infection (2003) pri čemu je primjenjena dekontaminacijska podloga sa baktericidnim sastojkom BIT (3-1-benzizotiazolin) te je zaključak da je upravo takva podloga veoma korisna te sprečava prijenos mikroorganizama u područje visokog rizika od infekcija kao što su operacijske sale.

Primjena ovih proizvoda Med-cover vlažnih maramica i Med-cover vlažnih rukavica (trljačica) te dekontaminacijske podloge od velikog je značenja u svakodnevom radu te osiguravanju učinkovite zaštite od infekcija te antibakterijskog učinka.